Kuchyňa – srdce domova. Takéto a ďalšie slovné spojenia sa pripisujú miestu, v ktorom sa každý deň stretáva celá rodina. Ide o miestnosť, v ktorej vznikajú fantastické jedlá a rôzne pochúťky. Nepostrádateľnou súčasťou kuchyne je aj špajza. Tá ide s kuchyňou v ruka v ruke a je považovaná za dôležitý priestor pre odkladanie potravín a kuchynských spotrebičov.
Špajza je súčasťou mnohých obytných domov už mnoho rokov. Pre našich predkov bola nevyhnutnosťou, ktorá nemohla v dome chýbať. Potraviny udržiavala neustále čerstvé a bez poškodenia tak, aby boli k dispozícií pri každej príprave jedla.
Aj keď dnes špajza nepatrí medzi najvyhľadávanejšie časti domu, na ktorých si dávajú návrhári domov záležať, je špajza čoraz viac obľúbeným a najmä praktickým prvkom, ktorý chcú mať gazdiné neustále pri sebe. Ako by mala vyzerať správne zariadená a zorganizovaná špajza?
Je dôležité mať poriadok v potravinách. Nielen že tak zabezpečíte dobrú organizáciu a prehľad, ktorý budete vďaka špajze mať, no postaráte sa aj o čerstvosť potravín, ktorý pri každodennom varení oceníte. Dobre usporiadaná špajza má pôsobiť priestranne, vzdušne a čerstvo. Vedeli by o nej rozprávať všetky staré mamy, pre ktoré bola špajza podstatnou súčasťou kuchyne.
Pokiaľ uvažujete nad tým, že si chcete vytvoriť špajzu podľa vašich predstáv, určte si aká by mala byť veľká a čo všetko do nej chcete zmestiť. Funkčná špajza je menšia, v kuchyni sa stratí a zároveň zmestí všetko potrebné, čo nechcete vystavovať na kuchynskej linke. Nejde len o uskladnenie potravín, ale aj kuchynských spotrebičov, ktoré používate len z času na čas. Takže ako zariadiť špajzu čo najviac prakticky?
Aj špajza má svoje podmienky
Pokiaľ sa rozhodnete pre jej vytvorenie, snažte sa dodržať podmienky, vďaka ktorým bude bude funkčná dlhé roky. V prvom rade sa zamerajte na priestor, ktorý bude špajza tvoriť. Najvhodnejším miestom je severná strana, dobre vetraná.
V špajze by mala byť teplota okolo od 5 do cca 10 °C. Nemal by sa v nej nachádzať žiadny tepelný zdroj. Čím viac stupňov, tým väčšia pravdepodobnosť, že špajza nebude spĺňať svoju funkciu. Dôležitým krokom je vetranie. Dobre vetraná špajza zabezpečí udržanie potravín v správnej teplote a čerstvosti.
Pokiaľ máte v špajze okno, nechávajte ho stále otvorené, najmä počas jesene a zimy a zabezpečte ho sieťou proti hmyzu. Ak v špajze nemáte okno, zabezpečte aspoň minimálne vetranie, aby sa nič v nej nepokazilo. Nevhodným miestom na jej umiestnenie je stred domu či miestnosť, kde vetranie neviete zabezpečiť.
Zariadenie špajzy – organizovaný poriadok
Aj zariadenie špajzy si vyžaduje určitú dávku trpezlivosti a poriadkumilovnosti. Veľkosť špajzy sa odvíja od veľkosti domu alebo bytu. Je jedno aká veľká vaša špajza je, dôležitý je priestor, do ktorého môžete odkladať všetko potrebné, čo by vám v kuchyni zavadzalo.
Špajza je nenáročná na zariaďovanie, no za to veľmi praktická po funkčnom uložení políc a regálov. Jedným z najčastejších prvkov sú drevené regály do špajze, ktoré vynikajú svojím veľkým úložným priestorom. Tie by mali mať hĺbku 30 cm a z praktického hľadiska by mali byť uložené po celom obvode.
Regály z dreva môžu byť vybavené latkovými alebo plnými policami. Obe alternatívy disponujú veľkým úložným priestorom a dobrou nosnosťou, ktorá udrží všetko, čo plánujete schovať do špajzy. Praktickým riešením sú aj rohové regály do špajzy, ktoré vyplnia prázdny priestor v rohu a zároveň takisto poskytnú miesto pre ďalšie potraviny.
Ak je však prioritou vyššia nosnosť políc, je vhodnejšie siahnuť po regáloch z masívu s plnými policami, ktoré sú schopné znášať záťaž s hmotnosťou niekoľkých desiatok kilogramov.
Veľkosť a počet regálov si určte podľa miesta v špajze. Najlepšie je vyberať také, ktoré vám zabezpečia dostatok priestoru pre pohybovanie v špajze a takisto pre pohodlné otváranie dverí. Police nesmú byť príliš hlboké. V takých by sa mohlo stať, že by potraviny nemali viditeľný priestor a stáli by tak odstrčené vzadu.
Drevené policové regály môžete skrášliť a ozdobiť napríklad veselým policovým papierom, ktorý je bude plniť dve funkcie – estetickú a praktickú. V prípade, že by sa na polici vyliala voda, viete ju hneď a bez viditeľných stôp utrieť.
Doplnkom, ktorý oceníte je aj háčik na stenu, či závesná polica na stenu, ktoré viete vyžiť na zavesenie byliniek, cesnaku a ďalších dochucovadiel. Na policu zas môžete poukladať múku, cukor a potraviny, ktoré by sa vo veľkých regáloch stratili.
Najdôležitejším pravidlom pri zariaďovaní špajzy je, aby ste všetky potraviny mali pri varení ihneď po ruke. Dozadu umiestnite potraviny s dlhšou záručnou dobou, alebo spotrebiče, ktoré používajte len pár krát do roka. Výborným pomocníkom sú aj prehľadné nádoby, vďaka ktorým budete mať neustály prehľad o tom, čo v špajze máte.
Extra priestor získate aj využitím vnútornej strany dverí tak, že na ne zavesíte vrecúška, alebo upevnite menšiu policu.
Do drevených regálov môžete použiť debničky a prepravky, ktoré nie len pomôžu roztriediť potraviny, ale ich aj udržia čerstvé a bez napadnutia. Drevená prepravka v 4 veľkostiach je jednou z možností, ako využiť priestor v policiach. Môžete tak mať vedľa seba v prepravkách poukladané ovocie, zeleninu, zemiaky a ďalšie potraviny. Podobným pomocníkom je aj úložný box s rukoväťou, ktorý zas uschová nápoje, múku a cukor.
Chýbajúcu špajzu nahraďte regálmi a policami
Domy a byty, ktoré nedisponujú miestnosťou, ktorú by ste vedeli prerobiť na špajzu, si musia poradiť svojpomocne. Stačí, keď si v kuchyni urobíte priestor na úzku skriňu, do ktorej si poukladáte trvanlivé potraviny. Nevýhodou takýchto špájz je, že do nich nemôžete poukladať potraviny, ktoré si vyžadujú chladné prostredie.
Pokiaľ nemáte priestor ani na špajzovú skriňu, poslednou možnosťou je využitie miesta na terase či balkóne. Pozor si však treba dávať na to, aby na skrinku na balkóne nesvietilo slnko. Nevýhodou vonkajšej špajze je, že ju nemôžete využívať počas celého roka. Jej používanie je obmedzené počas leta a tuhých mrazov. Zaváraniny potrebujú minimálne tmavý a chladnejší priestor.
Snažte sa vyhýbať tomu, že sa z vašej špajze stane skladisko, v ktorom sa nevyznáte ani vy samy. Na upratovanie a pretriedenie potravín si vyhraďte pár hodín každý mesiac a získate tak nie len prehľad o vašich zásobách, ale aj poriadok, ktorý pri každom varení oceníte.
Pred každým vyložením do regálov, poriadne pretrieďte potraviny. Sypké potraviny skladujte v dózach, na ktoré nalepíte štítok s názvom. Získate tak prehľad nie len na potravinách vyznačených z obchodu, ale aj potravinách, ktoré sú ľahko napadnuteľné škodcami.