Ako vybrať rošt do postele správne?

V posteli strávime 1/3 života, 8 hodín denne alebo 25 rokov. Je to dosť na to, aby sme si spánok dokonale vychutnávali na poctivej posteli. Ale pozor – môžete mať parádnu posteľ, drahý zdravotný matrac, ale pokiaľ pod ním nebude správny a kvalitný rošt, tak vám bude všetko nanič.

Presne tak, rošt dokáže ovplyvniť spánok aj celkový zdravotný stav. Poďme sa pozrieť ako vybrať rošt do postele, ktorý poskytne komfort a pohodlie.

1. Dôležité je vybrať si správny materiál

a. Latkový rošt

Latkový rošt je vyrobený z pevných latiek, ktoré sú prepojené textilnou šnúrkou, alebo sú tieto latky vložené v pevnom ráme. Vyrábajú sa z brezového, bukového a smrekového dreva alebo preglejky. Latkový rošt nie je pružný alebo len minimálne.

Prejsť na drevko.sk

Na latkový rošt sa hodia vyššie matrace nad 20 cm, ktoré nepotrebujú oporu roštu vďaka už samotným ortopedickým vlastnostiam. Rošt síce je tvrdý, no kvalitný vysoký matrac si stále zachová svoje vlastnosti. Latky v rošte by mali byť od seba vzdialené 4 – 6 cm, väčšia medzera by mohla spôsobiť deformáciu matraca.

Na latkový rošt do postele je ideálny pružinový, taštičkový alebo vysoký penový matrac.

Veľkosť roštu je v skutočnosti vždy o 1 cm užšia a 4 cm kratšia. Vďaka tomu máte istotu, že rošt perfektne zapasuje do postele. Príklad (rošt do postele 90 x 200 cm má rozmer 89 x 196 cm).

Vhodné matrace 🙂 – penové matrace s vyšším jadrom, hlavne pružinové matrace  alebo taštičkové matrace.

Pozitívne +

  • Nižšia cena roštu.
  • Dá sa ľahko zrolovať a skladovať.
  • Dodáva matracu aj posteli pevnosť.
  • Latky zabezpečujú dobré odvetrávanie matraca.

TIP: Ak práve vyberáte aj samotný matrac, tak si prečítajte návod ako vybrať matrac.

b. Lamelový rošt

Lamelový rošt vyniká svojou pružnosťou a primeranému prispôsobovaniu záťaže, vďaka ohybným lamelám z bukového a brezového dreva. Lamely sú osadené v gumených puzdrách. Rošt z masívu má do istej miery ortopedické vlastnosti, ktoré pomáhajú optimálne rozkladať váhu tela.

Na lamelový rošt môžete umiestniť sendvičový, latexový aj nižší penový matrac.

Na lamelový rošt sa hodia matrace vysoké od 12 – 20 cm bez špeciálnych vlastností. Akonáhle na rošt položíte vysoký matrac s ortopedickými vlastnosťami (myslíme tým pružinový a taštičkový) stratí svoj význam, pretože sú sami o sebe pružné.

Vhodné matrace 🙂 – nízky penový matrac, sendvičový matrac, latexový matrac.

Pozitívne +

  • Má ortopedické vlastnosti.
  • Zabezpečuje dobré odvetrávanie.
  • Znižuje pocit tvrdého matraca.
  • Je vhodný pre väčšinu matracov.

2. Vyberte si funkciu polohovania

Pri kúpe roštu pod matrac nie ste obmedzení funkciami. Dnes si už môžete vybrať polohovateľný rošt, elektrický rošt, rošt s bočným alebo čelným výklopom.

a. Lamelový polohovateľný rošt

Polohovateľný rošt je ideálnym pre športovcov a ľudí, ktorých často bolia nohy. Zabezpečí komfortnú večernú opierku pri sledovaní televízie a prekrvenie nôh po celodennej námahe. Polohovanie funguje na mechanickom dvíhaní, vďaka ktorému viete zdvihnúť prednú aj zadnú časť roštu pomocou textilných úchytiek.

Pri kúpe polohovateľného roštu treba brať ohľad na matrac. Zlý matrac neumožní fungovanie vlastností polohovateľného roštu. Zničiť sa môže napríklad kokosový matrac, v ktorom by sa pri polohovaní mohli poškodiť a zlomiť vlákna.

Vhodné matrace 🙂 – penový, latexový, matrac strednej až mäkkej tvrdosti.

Nevhodné matrace 🙁 – pružinový matrac, matrac s kokosovou doskou.

Pokiaľ máte posteľ s úložným priestorom, máte na výber bočný a čelný výklop vďaka plynovým piestom, ktoré zdvihnú rošt a vy sa tak pohodlne dostanete k úložnému priestoru. Bočný výklop nemá polohovateľne strany, pri čelnom výklope máte možnosť polohovania hlavy a nôh.

b. Elektrický polohovateľný rošt

Tento typ roštu je výnimkou, ktorá spríjemní noci a dni každému užívateľovi. Veď kto si nerád vyloží nohy po celom dni? Elektrický rošt dokáže zdvihnúť viac ako 100 kg, do rôznych výšok tak, aby si oddýchli nohy aj hlava.

Je perfektný pre ľudí odkázaných na lôžku, tehotné ženy, športovcov, ľudí s bolesťami nôh, ale aj pre zdravých, ktorí si len jednoducho potrebujú vychutnať kvalitný spánok.

Elektrický rošt je určený na posteľ bez úložného priestoru. Je obľúbený medzi ľuďmi, ktorí potrebujú najväčší komfort. Stačí ovládač do ruky a zákazník si tak jednoducho nastaví výšku v ktorej chce oddychovať.

Vhodné matrace 🙂 – penový, latexový, matrac strednej až mäkkej tvrdosti.

Nevhodné matrace 🙁 – pružinový, matrac s kokosovou doskou.

3. Vyberte si kde chcete umiestniť rošt

Pri výbere roštu do jednolôžkovej postele stačí uvažovať nad materiálom a funkciou. Pri manželskej posteli treba pouvažovať nad rozmermi, ktoré môžu ovplyvniť celé spanie.

Možnosťou pri výbere roštu sú aj atypické rozmery, ktoré niektoré firmy vedia vyrobiť na mieru. Do manželskej postele sa však odporúčajú 2 samostatné rošty. Je to z dôvodu možnosti výberu oboch partnerov.

Ak má jeden radšej tvrdší matrac, zakúpi si k nemu lamelový rošt a naopak. Výhodou dvoch roštov je naozaj komfortné rozhodnutie, na akom rošte budú spávať obe polovičky.

4. Ak už matrac doma máte

S kúpou roštu pod matrac sa neviaže povinnosť kúpiť nový matrac. Ak máte doma zachovalý a funkčný matrac, stačí ak si poctivo vyberiete dobrý rošt, ktorý v kombinácií s matracom vytvoria ideálne podmienky na spánok.

Pri kúpe roštu je vždy nutné vedieť aký matrac doma máte alebo chcete kúpiť. Podľa toho sa už môžete riadiť práve pri výbere matraca.

Kvalitný rošt, by mal mať okolo 20 – 30 lamiel, vďaka čomu je rošt pružnejší a prispôsobivejší. Na trhu sú rošty, ktoré môžu mať aj 40 lamiel.

5. Nosnosť roštu a matraca

Vyššia hmotnosť človeka potrebuje väčší protitlak, ktorý matrac vyvíja. Pre ťažších ľudí sa odporúča matrac s vyššou tvrdosťou (4,5) pre ľahších ľudí stačí mäkký a stredne mäkký matrac. (1,2,3). Stále platí, že čím vyšší počet latiek a ich hustota, tým vyššia odolnosť a kvalitná opora matracu. Každý rošt by mal mať uvedenú nosnosť, takže sa pri jeho výbere nemusíte báť zlej kúpi.

Výber kvalitného roštu ovplyvňuje nie len zdravie a spánok, ale aj životnosť matraca. V prvom rade rošt dokáže odľahčiť záťaž, ktorú by bez neho matrac musel uniesť sám. Napríklad lamelový rošt má za úlohu rozložiť váhu tela tak, aby sa aj tvrdší a väčší matrac vedel pohodlne prispôsobiť telu.

Rošt je tiež veľmi dôležitou súčasťou matraca aj vďaka schopnosti prepúšťania vlhkosti. Matrac sa vďaka priepustnému roštu dobre vetrá a chráni sa pred vlhkosťou.

Na výbere roštu si dajte záležať. Ide o investíciu, ktorú vaše telo nikdy neoľutuje.

TIP: Ako sa starať o matrac tak, aby spĺňal svoju funkciu a dlho vydržal?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *